Εμβόλιο HPV- Σε ποιούς απευθύνεται;

Εμβόλιο HPV- Σε ποιούς απευθύνεται;

Ιός HPV- πώς μεταδίδεται;

Ο ιός HPV προσβάλει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες και ευθύνεται για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων και καρκίνου στην πρωκτογεννητική περιοχή και στην στοματική κοιλότητα. Μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, αλλά και με τη δερματική επαφή με την πάσχουσα περιοχή που είναι προσβεβλημένη. Η χρήση προφυλακτικού μειώνει, αλλά δεν εκμηδενίζει την πιθανότητα μετάδοσης.

 

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος έγκαιρης πρόληψης είναι ο εμβολιασμός σε νεαρή ηλικία, όταν το άτομο δεν είναι ακόμα σεξουαλικά ενεργό και η ανοσιακή απάντηση είναι μεγαλύτερη.

 

HPV-εμβολιασμός, πότε γίνεται;

Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας μας ο εμβολιασμός συστήνεται σε κορίτσια από την ηλικία 11-12 ετών. Επιβεβλημένος θεωρείται και ο εμβολιασμός των αγοριών στην εφηβεία για την πρόληψη των HPV-σχετιζόμενων βλαβών όπως ο καρκίνος του πέους.

 

HPV-εμβολιασμός, πότε χορηγείται δωρεάν;

Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας έως 18 ετών, καθώς επίσης σε ενήλικες ηλικίας 18-26 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες  (MSM) ηλικίας έως 26 ετών. Γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς όμως να καλύπτεται το κόστος από τα ασφαλιστικά ταμεία.