Γονιδιακό τεστ τριχόπτωσης- Εργαλείο στα χέρια του δερματολόγου

Γονιδιακό τεστ τριχόπτωσης- Εργαλείο στα χέρια του δερματολόγου

Διερεύνηση τριχόπτωσης

H αλωπεκία (τριχόπτωση) είναι μία πολυπαραγοντική κατάσταση που καθορίζεται από γενετικούς και από εξωγενείς παραγοντες (διατροφή, άγχος, έλλειψη σιδήρου/βιταμινών/ιχνοστοιχείων, χορήγηση φαρμάκων κλπ). Ειδικότερα στην Ανδρογενετική Αλωπεκία, η βασική αιτία αραίωσης είναι κληρονομική, δηλαδή σχετίζεται με τα γονίδια και την έκφρασή τους. Με άλλα λόγια, υπάρχουν γονίδια τα οποία μεταβιβάζονται από τους προγόνους μας και τα οποία προδιαθέτουν στην εμφάνιση τριχόπτωσης. Τα γονίδια αυτά δεν είναι όμοια σε όλους τους ανθρώπους, μπορεί να διαφέρουν ακόμα και σε ένα νουκλεοτίδιο. Έτσι, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς το ίδιο στις προτεινόμενες θεραπείες.

Τι είναι το γενετικό Trichotest

Το Fagron TrichoTest™ είναι ένα γενετικό τεστ τελευταίας τεχνολογίας μικροσυστοιχιών DNA με αποτελεσματικότητα 99,9% αναλύοντας 48 γενετικές παραλλαγές σε 13 γονίδια που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται με την τριχόπτωση. Πρόκειται για προηγμένη, ασφαλή και αξιόπιστη εξατομικευμένη θεραπεία της αλωπεκίας, βασισμένη στο γενετικό προφίλ του ασθενούς και σε κλινικά δεδομένα.

Πώς γίνεται

Η εφάπαξ εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή, καθώς χρησιμοποιείται DNA από κύτταρα σιέλου που συλλέγονται από το δερματολόγο στο ιατρείο με το βαμβακοφόρο στυλεό συλλογής δείγματος (αποστειρωμένη μπατονέτα) από το εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο).

Σε ποιούς απευθύνεται

Το Fagron TrichoTest™ απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν λάβει διάφορες θεραπείες με καθόλου ή ελάχιστη ανταπόκριση χωρίς να υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο τριχόπτωσης καθώς επίσης και  σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό αλωπεκίας. Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που εξαρχής επιθυμούν μία πλήρη διερεύνηση της τριχόπτωσης τους.

Στόχος

Με το συνδυασμό της ανάλυσης των γενετικών παραγόντων και της κλινικής εξέτασης επιτυγχάνεται πλήρης κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν στην ανάπτυξη της αλωπεκίας. Ο δερματολόγος είναι σε θέση να προτείνει μία ολοκληρωμένη εξατομικευμένη θεραπεία με συγκεκριμένες θεραπευτικές ουσίες που θα είναι πιο αποτελεσματικές αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχίας της θεραπείας. Τα εξατομικευμένα φάρμακα (γαληνικά σκευάσματα) παρασκευάζονται από το φαρμακοποιό σας.