Αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP)

Αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP)

Η μεσοθεραπεία Platelet Rich Plasma (PRP) αποτελεί ένα είδος μεσοθεραπείας που χρησιμοποιεί τα συστατικά του ίδιου του οργανισμού, πιο συγκεκριμένα τα αιμοπετάλια του αίματος του ίδιου του οργανισμού.  Έτσι χρησιμοποιούνται οι αuξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων με σκοπό την ανάπλαση, αναγέννηση και αντιγήρανση του δέρματος.

Μετά από αιμοληψία και φυγοκέντρηση του αίματος, απομονώνεται το πλάσμα του αίματος, το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, από τα υπόλοιπα συστατικά του. Υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία και ενεργοποίηση με ειδικό δίάλυμα.  Στη συνέχεια ενίεται (βελόνα) ή εγχύεται με microneedling (DermaPen- μη ενέσιμο PRP). Έτσι απελευθερώνουν τα αιμοπετάλια αυξητικούς παράγοντες στην περιοχή που τοποθετούνται. Οι παράγοντες αυτοί επιταχύνουν τον μηχανισμό επούλωσης του δέρματος, καθώς επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και νέων αγγείων.

Το αποτέλεσμα είναι η άμεση κολλαγονογένεση  και η ανάπλαση του δέρματος. Βελτιώνεται η υφή του δέρματος, επιτυγχάνεται σύσφιξη και ενυδάτωση του δέρματος και  αντιμετώπιζονται οι λεπτές ρυτίδες.

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP χρησιμοποιείται και ως θεραπεία τριχόπτωσης συμπληρωματικά με τις καθιερωμένες θεραπείες τριχόπτωσης. Συγκεκριμένα αξιοποιούνται οι αuξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων του πλάσματος, οι οποίοι ενεργοποιούν τα αδρανά βλαστοκυττάρα του τριχωτού της κεφαλής και αυξάνουν το αγγειακό πλέγμα γύρω από τον τριχικό θύλακο. με σκοπό τη δημιουργία νέων τριχοθυλακίων. Τα υπάρχοντα μαλλιά ενδυναμώνονται και η απόπτωση των τριχών επιβραδύνεται.