Βotox

Βotox

To Botox αποτελεί την πιο δημοφιλή θεραπεία της Αισθητικής Δερματολογίας για την αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης, δηλαδή των ρυτίδων που δημιουργούνται κατά την έκφραση του προσώπου. H βοτουλινική τοξίνη (botox) είναι μία συνθετική πρωτείνη που παράγεται από τον μικροοργανισμό Clostiridium Botulinum. Xρησιμοποιείται για τη χαλάρωση συγκεκριμένων μυών του προσώπου με σκοπό να περιοριστεί η κινητικότητά τους και η εμφάνιση των αντίστοιχων ρυτίδων έκφρασης. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική μέθοδος και για άλλες κύριες ιατρικές ενδείξεις όπως η ημικρανία, ο στραβισμός, βλεφαρόσπασμος και η υπεριδρωσία.

Η εφαρμογή αφορά κυρίως το άνω τριτημόριο του προσώπου με την μείωση των ρυτίδων στο μεσόφρυο, το μέτωπο και το πόδι της χήνας. Επιπλέον χρησιμοποιείται και για το ανασήκωμα της γραμμής των φρυδιών, τις ρυτίδες της μύτης (bunny lines), τις ρυτίδες του καπνιστού, της ρυτίδες της λύπης και του λαιμού (Nefertiti Lift).  Η διάρκεια δράσης της θεραπείας με botox είναι 4-6 μήνες, οπότε μετά από αυτό το χρονικό διάστημα η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί. Οι επαναλαμβανόμενες θεραπείες τείνουν να οδηγούν σε μονιμότερα αποτελέσματα.

Το botox συνίσταται και σε μικρότερες ηλικίες και σε άτομα που εμφανίζουν αυξημένη κινητικότητα κάποιων μυών του προσώπου. Πρόκειται για το λεγόμενο Baby Botox, στο οποίο οι χρησιμοποιούμενες δόσεις του φαρμάκου είναι μικρότερες και σκοπός του είναι η πρόληψη της εγκατάστασης των ρυτίδων και η διατήρηση της νεανικότητας του προσώπου. Σε πρόσωπα με ήδη εγκατεστημένες ρυτίδες (στατικές ρυτίδες) το botox μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες αντιγήρανσης, όπως το υαλουρονικό οξύ.