Χημικά Peelings

Χημικά Peelings

Το peeling είναι η εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος στο δέρμα με σκοπό την αποφλοίωση των επιφανειακών στιβάδων του και την ανανέωση της επιδερμίδας. Χρησιμοποιούνται ως θεραπεία δερματικών παθήσεων ή στα πλαίσια της αισθητικής βελτίωσης του δέρματος.

Τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται είναι τα οξέα φρούτων (πιο δημοφιλή είναι το γλυκολικό, μανδελικό, σαλικυλικό οξύ), το τριχλωροξικό οξύ (TCA) και η φαινόλη. Ανάλογα με το πόσο βαθιά διεισδύουν στο δέρμα διακρίνονται σε επιφανεικά, μεσαία και βαθιά.

Ο δερματολόγος αποφασίζει ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα ποιο διάλυμα θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι οι κύριες ενδείξεις είναι:

  • λεπτές ρυτίδες και σημάδια φωτογήρανσης
  • λιπαρό δέρμα
  • ενεργός ακμή και ουλές ακμής
  • ξανθελάσματα
  • θεραπεία ακτινικών υπερκερατώσεων
  • βελτίωση δυσχρωμιών, μελάσματος

Το σαλικυλικό οξύ έχει κερατολυτική και φαγεσωρολυτική δράση. To peeling σαλικυλικού οξέος χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία της ακμής μόνο του ή σε συνδυασμό με την τοπική φαρμακευτική αγωγή. Το μανδελικό οξύ χρησιμοποιείται για ενυδάτωση και λείανση των πόρων της επιδερμίδας. Λόγω του μικρού χρόνου αποθεραπείας, εφαρμόζεται ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενώ το peeling με ΤCA εφαρμόζεται κυρίως για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής και για δυσχρωμίες.

Η εφαρμογή του peeling δεν είναι επώδυνη διαδικασία, δημιουργείται παροδικά ένα αίσθημα καύσου και ένας ήπιος ερεθισμός. Μετά τη θεραπεία ακολουθεί για λίγες μέρες η απολέπιση  της επιδερμίδας, που αντιμετωπίζεται με εντατική ενυδάτωση και αναπλαστική κρέμα. Απαραίτητη είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, για την αποφυγή εγκαυμάτων και δυσχρωμιών.