Ραβδώσεις

Ραβδώσεις

Οι ραβδώσεις/ραγάδες είναι γραμμοειδείς ουλές κόκκινου ή λευκού χρώματος που δημιουργούνται κάτω από την επιδερμίδα. Προκύπτουν λόγω της αυξομείωσης του βάρους (εφηβεία, εγκυμοσύνη), λόγω ταχείας αύξησης του ύψους ή λόγω ορμονικών αλλαγών.

Η σύγχρονη προσέγγιση στη θεραπεία περιλαμβάνει τη συνδυαστική θεραπεία του fractional laser CO2 με την αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP καθώς επίσης και τη θεραπεία με Dermapen με κατάλληλα πρωτόκολλα.

Αρχικά εφαρμόζεται στην περιοχή το fractional laser. Με αυτήν την τεχνολογία  κόβεται η δέσμη της ακτινοβολίας σε μικροσκοπικές θερμικές στήλες (ΜΤΖs, microscopic thermal zones) με συγκεκριμένη προκαθορισμένη απόσταση μεταξύ τους, αφήνοντας ανάμεσά τους ζώνες άθικτου ιστού. Μέσω του θερμικού τραυματισμού ενεργοποιείται η διαδικασία επούλωσης τραύματος με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το ανέπαφο δέρμα συμβάλει στην ταχύτερη επούλωση γύρω από τις θερμικές ζώνες.

Ακολούθως γίνεται η εφαρμογή της μεσοθεραπείας PRP. Πρόκειται για μια αυτόλογη μεσοθεραπεία, καθώς χρησιμοποιούνται συστατικά του ίδιου του οργανισμού και αξιοποιεί τις θεραπευτικές ιδιότητες του αίματος. Μετά από αιμοληψία και φυγοκέντρηση του αίματος, απομονώνεται το πλάσμα του αίματος, το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, από τα υπόλοιπα συστατικά του. Υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία και ενεργοποίηση με ειδικό δίάλυμα.  Στη συνέχεια ενίεται (βελόνα) ή εγχύεται με microneedling (DermaPen- μη ενέσιμο PRP). Έτσι απελευθερώνουν τα αιμοπετάλια αυξητικούς παράγοντες στην περιοχή που τοποθετούνται, δρώντας καταλυτικά στην αναγέννηση του δέρματος. Οι παράγοντες αυτοί επιταχύνουν τον μηχανισμό επούλωσης του δέρματος, καθώς επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και νέων αγγείων.

Το πρωτόκολλο της θεραπείας των ραβδώσεων είναι εξατομικευμένο. Συνήθως απαιτούνται 4-5 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 4-6 εβδομάδων. Κανόνας είναι η πλήρης εξαφάνιση των κόκκινων ραγάδων.  Στις λευκές ραγάδες η θεραπεία είναι πιο απαιτητική και εξαρτάται από το βαθμό σοβαρότητας των βλαβών. Ενδεχομένως να χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός συνεδριών.