Ακμή / Ουλές ακμής

Ακμή / Ουλές ακμής

Η ακμή είναι μία συχνή φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία προσβάλλοντας πάνω από το 80% των νέων. Πέραν της εφηβείας μπορούν να παρουσιάσουν ακμή και άλλες ηλικιακές ομάδες. Έτσι μπορεί να εμφανιστεί η νεογνική ακμή και η ακμή της ενήλικης ζωής, που αφορά κυρίως τις γυναίκες.

Οι παθογενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου είναι:

  • Υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες
  • Απόφραξη των εκφορητικών πόρων των σμηγματογόνων αδένων. Διαταραχές στην ωρίμανση των κυττάρων της επιδερμίδας οδηγούν σε απόφραξη αυτών των πόρων με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η  ομαλή ροή του σμήγματος.
  • Υπερανάπτυξη του προπιονοβακτηριδίου της ακμής (P. Acnes)
  • Δημιουργία φλεγμονής από τους υπερλειτουργούντες αδένες.
  • Επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής είναι: oρμονικές διαταραχές, στρες, κληρονομικότητα, καλλυντικά, φάρμακα.

Ανάλογα με την κλινική μορφή και τη βαρύτητα της νόσου δίνεται από τον θεράποντα δερματολόγο η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία μπορεί να είναι με τοπικά σκευάσματα ή με τη λήψη φαρμάκων από του στόματος (τετρακυκλίνες, ισοτρετινοΐνη) ή ο συνδυασμός αυτών.

Η θεραπεία με ισοτρετινοΐνη είναι μία δοκιμασμένη θεραπεία που γίνεται υπό την τακτική παρακολούθηση του δερματολόγου. Προϋποθέτει τη στενή συνεργασία δερματολόγου και ασθενούς καθώς επίσης και τον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο. Για τη θεραπεία της όψιμης ακμής επιβάλλεται η διερεύνση ορμονικών διαταραχών και ανάλογα με τα ευρήματα, ενδεχομένως να συνίσταται αγωγή με αντισυλληπτικά φάρμακα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο. Στο ιατρείο εφαρμόζεται επιπλέον βαθύς δερματολογικός καθαρισμός, η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι και μικροκρυστάλλους και τα χημικά peeling ειδικά για την ακμή.

Θεραπεία ουλών ακμής

Η μη έγκαιρη και η μη κατάλληλη θεραπεία της ακμής οδηγεί σε ουλές ακμής. Ορισμένες φορές δημιουργούνται οι ουλές από την κακοποίηση των βλαβών από τον ίδιο τον ασθενή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ατροφικές ουλές που διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

  • ice pick (στενές εμβυθισμένες)
  • boxcar (πλατιές εμβυθισμένες)
  • rolling (κυματοειδείς)

Με τις εφαρμογές της Αισθητικής Δερματολογίας είναι πλέον δυνατή η αντιμετώπιση των ουλών ακμής με ποικίλες μεθόδους όπως ειδικά χημικά peeling, microneedling και θεραπείες ανάπλασης με fractional laser και PRP. Τα ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι εξατομικευμένα και χρειάζονται έναν αριθμό συνεδριών.