Μυκητιάσεις

Μυκητιάσεις

Οι μυκητιάσεις είναι λοιμώξεις που οφείλονται σε μύκητες.  Διακρίνονται σε επιφανειακές και εν τω βάθει ανάλογα με το σημείο του δέρματος που προσβάλλουν. Οι επιφανειακές προκαλούνται συνήθως από τα δερματόφυτα και τους ζυμομύκητες. Η κοινή μυκητίαση εμφανίζεται ως μία ρόδινη πλάκα με περιφερειακή απολέπιση και κνησμό. Ενίοτε υπάρχει έντονη υπερκεράτωση ή φυσαλιδοποίηση.

Οι δερματικές εκδηλώσεις της μυκητίασης είναι οι ακόλουθες :

  • μυκητίαση τριχωτού κεφαλής
  • μυκητίαση περιοχής γενιών
  • δερματοφυτία σώματος
  • μυκητίαση χεριών/ποδιών
  • ποικιλόχρους πιτυρίαση

Ιδιαίτερες μορφές μυκητίασης αποτελούν:

  • η μυκητίαση των γεννητικών οργάνων
  • η ονυχομυκητίαση

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση μυκητιάσεων είναι εξωγενείς όπως η αυξημένη εφίδρωση, οι κλιματολογικές συνθήκες (υγρασία, αύξηση θερμοκρασίας), τα στενά ρούχα και παπούτσια, τα τεχνητά νύχια και ενδογενείς όπως η ανοσολογική ανεπάρκεια.

Η ταυτοποίηση του μύκητα γίνεται με καλλιέργεια από την πάσχουσα περιοχή.  Η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικά σκευάσματα ή με φάρμακα από του στόματος ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.

Στις ονυχομυκητιάσεις η διάρκεια της θεραπείας επεκτείνεται για μήνες και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και εργαστηριακός έλεγχος. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η επανεμφάνιση των μυκητιάσεων λόγω ανολοκλήρωτης θεραπείας. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό, να τηρείται η διάρκεια της θεραπείας. Μία πλέον διαδεδομένη και ασφαλής θεραπεία αντιμετώπισης της ονυχομυκητίασης, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την κλασική θεραπεία, είναι το  Nd-yag laser. Επιτυγχάνεται αύξηση της θερμοκρασίας και σκοτώνεται ο μύκητας. Σε ασθενείς όπου αντενδείκνυται η λήψη αντιμυκητιασικών φαρμάκων, αποτελεί μία ασφαλή θεραπευτική επιλογή.