Τριχόπτωση

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει καθημερινά. Όταν χάνονται πάνω από 100 τρίχες ημερησίως, τότε πρόκειται για παθολογική τριχόπτωση. Έτσι δημιουργείται σταδιακά ορατή αραίωση, η λεγόμενη αλωπεκία.

Οι αλωπεκίες διακρίνονται σε ουλωτικές και μη ουλωτικές. Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση και την τριχοσκόπηση. Συχνότερα εμφανίζονται οι μη ουλωτικές αλωπεκίες, στις οποίες το δέρμα είναι φυσιολογικό. Συχνές μορφές μη ουλωτικής αλωπεκίας είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, η γυροειδής αλωπεκία και η διάχυτη αλωπεκία  (φάρμακα, χειρουργεία, βαριές λοιμώξεις, στρες, διατροφή). Στις ουλωτικές αλωπεκίες συνυπάρχει κάποιο δερματολογικό νόσημα που οδηγεί στην μόνιμη απώλεια των τριχοθυλακίων και στη δημιουργία ουλών στο τριχωτό της κεφαλής.

Σε κάθε μορφή τριχόπτωσης διενεργείται εργαστηριακός έλεγχος προς αποκλεισμό οργανικών παθήσεων (δυσλειτουργία θυρεοειδούς, αναιμία). Απαιτείται λεπτομερής  λήψη ιστορικού σχετικά με άλλες πιθανές αιτίες εμφάνισης τριχόπτωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως ουλωτικών αλωπεκιών για την επιβεβαίωση της διάγνωσης είναι απαραίτητη η βιοψία δέρματος.

Οι θεραπευτικές επιλογές της αλωπεκίας περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή (μινοξιδίλη, φιναστερίδη, κορτικοστεροειδή)
  • Βιταμίνες από του στόματος
  • αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP εφαρμόζεται συμπληρωματικά με τις καθιερωμένες θεραπείες τριχόπτωσης. Συγκεκριμένα αξιοποιούνται οι αuξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων του πλάσματος, που προκύπτει από φυγοκέντρηση του αίματος του ασθενούς. Αυτοί οι παράγοντες ενεργοποιούν τα αδρανή βλαστοκυττάρα του τριχωτού της κεφαλής και αυξάνουν το αγγειακό πλέγμα γύρω από τον τριχικό θύλακο με σκοπό τη δημιουργία νέων τριχοθυλακίων. Τα υπάρχοντα μαλλιά ενδυναμώνονται και η απόπτωση των τριχών επιβραδύνεται.