Ετήσια δερματοσκόπηση – απαραίτητη ή όχι;

Ετήσια δερματοσκόπηση – απαραίτητη ή όχι;

Στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού δερματολογικού ελέγχου εξετάζεται όλη η επιφάνεια του δέρματος ακόμα και περιοχές που οι ίδιοι ξεχνάμε ή δεν μπορούμε να δούμε. Τέτοιες περιοχές είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι παλάμες/τα πέλματα, οι πτυχές του δέρματος και τα γεννητικά όργανα. Το δέρμα εξετάζεται ως προς της ύπαρξη σπίλων, αλλά και άλλων καρκινωμάτων του δέρματος όπως τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στην εξέταση των ηλιοεκτεθειμένων περιοχών όπως το πρόσωπο.

Η δερματοσκόπηση είναι μια τεχνική μεγέθυνσης των σπίλων του δέρματος μέσω ειδικού εργαλείου, του δερματοσκοπίου. Διευκολύνει τη διάγνωση  των βλαβών και θεωρείται πλέον απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινότητα ενός δερματολόγου. Αξιολογούνται χαρακτηριστικά όπως η ασυμμετρία, τα όρια, το χρώμα και οι δομές της βλάβης. Η τεχνική είναι ανώδυνη και ενδείκνυται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε μικρά παιδιά. Η δερματοσκόπηση συνοδεύει πάντα την κλινική εκτίμηση με γυμνό μάτι, καθώς έτσι γίνεται η διάγνωση με ακρίβεια.

Σε περίπτωση ύποπτων βλαβών ο δερματολόγος δίνει την κατάλληλη λύση είτε με τη βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση είτε με τη χειρουργική αφαίρεση της βλάβης με την ακόλουθη παθολογοανατομική εκτίμηση.